4 Nisan 2008 Cuma

KISA TARİHÇE

400 yıl önce İngiltere'de Whist (dört kişiyle eşli oynanan bir oyun) adlı bir oyun bulundu. Whist, 1896 yılında Whist Briç ve 1904 yılında da artırmalı briç şeklinde geliştirildi. 1925 yılında Harold Van-derbilt skor sistemini ustaca revize ederek günümüz kontrat briç'inin doğuşunu sağladı.
Oyunun ilk formatlarında hala çok az destekçisi vardı. Fakat 1930'lardan sonra kontrat briç en po-püler oyun olmaya başladı. Gerçekte bu gün birisi ''briç'' hakkında yazıyor veya konuşuyorsa bunun kont-rat briç olduğu kabul edilir. Briç keşfedilmiş en müthiş kart oyunudur.
Sevgili dostum M.Rifat Önal Hoca'm bu tarihçeyi şöyle anlatıyor:
Briç Whist oyununun değiştirilerek oynanan farklı halidir . 1800 ‘lü yılların ikinci yarısında İstanbul Galata Köprüsünde İngiliz subayları ve Osmanlı Şehzadeleri arasında ilk defa oynanmış ve oyuna Türkçe “ Bir-Üç”ismi verilmiştir. Üç kişinin oynadığı , bir kişinin seyrettiği oyun anlamında isimlendirilmiştir .Ama tüm konularda olduğu gibi illa yabancılar buldu israrıyla ,Oxford Sözlüğünde bile bu oyunun orijinal adı Türkçe ,Bir-Üç’tür denmesine rağmen ; biz israrla Bridge veya Briç demekteyiz .Bir-Üç ismine biz kompleksle sahip çıkmayınca ; bu oyun zamanla değişiklik gösterek şu isimleri almıştır . Bir-Üç , Britich , Biritch , Britch (Bu kelimelerin yabancı dilde okunuşları dahi Birüç’dür )ve en sonunda Bridge olmuştur. Biz ise maalesef Briç demeye devam etmekteyiz .

Hiç yorum yok: