4 Nisan 2008 Cuma

BİR KAÇ TEMEL NOKTA

Briç oyununda iki ana bölüm vardır:

Konuşma (Deklarasyon) ve
Kart oyunu(Yer oyunu).

Deklarasyon Konuşma
Kimin deklaran olacağını, hangi rengin koz olarak belirleneceğini (koz oynanacaksa) ve deklara-nın kaç el alması gerektiğini deklarasyon belirler.
Kartlarına baktıktan sonra kağıtları dağıtandan (dealer) başlamak üzere sırası ile her oyuncu bir konuşma yapmak zorundadır. Bu konuşma, pas, bir deklare, kontr veya sürkontr olabilir.

Pas
Eğer oyuncu sırası geldiğinde deklare vermek, kontr veya sürkontr demek istemezse “pass” de-melidir. Bunun yerine başka bir kelime kullanması uygun olmaz. “Ben pass geçtim” veya “deklare yok” şeklindeki bir kaç sözcükten oluşan anlatımların kullanılması kabul edilebilir değildir.
Eğer ilk turda bütün oyuncular pass geçerse el pass geçilmiş olur. Bu durumda kartlar bırakılır ve aynı oyuncu tekrar dağıtır.

Deklare
Deklare, belirli bir renk koz olmak üzere (veya hiç bir renk koz olarak belirlenmeden) belirli sayı-da elin alınacağının bir ifadesidir.
Her deklare birden yediye kadar numaralar ile ifade edilmelidir.Bu numaranın altıya ilavesi ile deklaranın kazanmayı taahhüt ettiği el sayısı ortaya çıkar. Her deklarede koz olarak seçilen renk (Pik.Sinek¨, Kör ya da Karo ) açıkça belirtilmelidir. Eğer dekleran koz rengi olmaksızın (kozsuz) oynamayı seçmişse bunu ''sanzatu'' (No Trump-NT) ile ifade eder.
Örneğin 1Pik deklare etmek, Pik koz olmak kaydı ile 7 el (6+1) alınacağının bir ifadesidir. 4Kör deklare etmek Kör koz olmak kaydı ile 10 el (6+4) alınacağını ifade eder.
3 Sanzatu (kozsuz) deklare etmek ise belirlenmiş bir koz rengi olmaksızın 9 el (6+3) alınacağını gösterir.
Masada birbirini takip eden her deklare önceki deklareden yüksek numaraya sahip olmalı veya aynı numaraya sahipken yüksek renk değerinde olmalıdır. Deklarasyon sırasında sanzatu Pik’in üzerinde ve en yüksek değerdedir. 1Sinek’den (en düşük) 7 sanzatuya (en yüksek) kadar 35 deklerasyonun mümkün olduğuna dikkat edin. Hiç bir deklare 7 seviyesini geçemez. Çünkü bu durumda 8 deklare edilecek ve oyun da alınması mümkün olan ancak 13 el varken 14 el alınacağı ifade olunacaktır.
Örneğin açılış deklaresi 1Pik ise, herhangi bir oyuncu tarafından yapılacak bir sonraki deklare 1 sanzatu ile herhangi bir renk veya sanzatuda iki ve üstü seviyede olabilir. Hiçbir oyuncu 1sinek , 1karo veya 1kör deklare edemez. Yani deklarasyon geriye, daha düşük seviyelere gidemez.
Deklarasyon sırasında sadece numara ve renklerin (veya sanzatu) kullanılması uygun olur. İlave kelimeler veya tümceler kullanmayın. ''Ben 1kör diyeceğim'' veya ''Ben 4Pik’i deneyeceğim'' şeklindeki abartılar yersiz ve etiğe aykırıdır. İşin başında briç etiğine uygun bir oyuncu olmayı öğrenmelisiniz!

Kontr ve Sürkontrlar
Bir önceki deklare rakip oyuncu tarafından yapılmışsa her oyuncu sırası geldiğinde kontr (double-dbl) diyebilir. Kontrun etkisi, kontrlanan konuşmanın final deklaresi olması durumunda skor değerini art-tırmasıdır (Şimdilik skorun nasıl tutulduğu konusunu bir kenara bırakalım)
Son deklarenin kendisi veya ortağı tarafından yapıldığı ve rakip tarafından kontr dendiği durum-larda oyuncular sıraları geldiğinde sürkontr (redouble-redbl) atabilir. Sürkontrun etkisi, skor değerini daha da arttırmasıdır.
Yeni deklarenin bir öncekinden yüksek olması koşulu ile, her oyuncu kontr ve sürkontr üzerine yeni deklare verebilir. Bu durumda önceki bütün kontr ve sürkontrlar geçersiz hale gelir.
Kontr veya sürkontr konuşulurken sadece tek bir kelimenin kullanılması uygun olur. Oyuncu normal olarak “kontr” veya “sürkontr” demelidir. İlave kelimeler veya vurgular yakışıksız ve etiğe aykırı-dır.

Kontrat
Herhangi bir konuşmanın, kontrun veya sürkontrun ardından sırasıyla üç kişi pass dediğinde ko-nuşma sona erer ve en son verilen deklare final kontratı olarak belirlenmiş olur. Eğer son deklare bir renk ise bu rengi taşıyan bütün kağıtlar koz olur. Eğer kontrat sanzatu ise el koz olmadan oynanır.

Deklaran ve Yer (Dummy)
Kontrat rengini (veya sanzatu) ilk deklare etmiş olan oyuncu deklaran olur. Örneğin, eğer siz 3 sanzatu (final kontratı olarak) konuşmuş ve partneriniz önceden sanzatu deklare etmiş ise bu durumda deklaran partneriniz olacaktır.
Deklaranın partneri ise yer (dummy) olurken, geri kalan iki oyuncuda defans oyuncuları olarak adlandırılır.
Yer (dummy) olan oyuncu oyun boyunca oynamak üzere kartlarından seçim yapmak şansına sahip değildir. Deklaran, sırası geldikçe hem kendi elinden hem de yerden oynamak zorundadır. Geri kalan üç oyuncu deklaranın oyununun kurallara uygun olup olmadığını kontrol etmekten sorumludur. Örneğin mümkün olduğu taktirde oynanan renge uymalıdır.
Yer (dummy) olan oyuncu, herhangi bir kural ihlaline karşı diğer bir oyuncuyu uyarabilir. Örneğin eğer Sinek çıkılmış ve deklaran elinden Pik oynamışsa , yer (dummy) '' Sinek yok mu partner?'' şeklinde bir ikazda bulunarak bir hatanın önüne geçebilir (olmasına rağmen uygun renk verilmemiştir).

Dağıtan (dealer) kartları dağıtan kişidir. Her hangi bir oyuncu ise deklaran olabilir.

Hiç yorum yok: