4 Nisan 2008 Cuma

ELLERİN KAZANILMASI

Briçteki amaç ellerin kendi tarafınızdan kazanılmasıdır. Bir el (löve), saat istikametinde her oyuncunun sırası ile verdiği bir kartın toplamı olan dört karttan oluşur. Bu nedenle her dağıtılan kağıtta kazanılacak 13 el vardır. Tamamlanan her el toplanarak yüzleri gözükmeyecek şekilde ters çevrilir ve masaya konur. Deklaran kendi tarafından kazanılmış her eli derli toplu tutmalıdır. Böylece kazanması gereken el sayısı karşısında kaç el kazanmış olduğunu rahatça görebilir. İlk eli kazanan defans oyuncusu da aynı şekilde yapmalı, kendi ve ortağının kazandığı elleri düzenlemelidir.
Eli kazanan oyuncu çıkış yaparken elindeki kartlardan herhangi birini oynayabilir. Geri kalan üç oyuncu eğer mümkünse çıkılan renge uymak zorundadırlar (Aynı renkte kart oynamak zorundadırlar). Eğer renge uymak mümkün değilse oyuncu herhangi bir kart oynayabilir.

Eğer çıkış sırası sizdeyse elinizdeki her kartı oynayabilirsiniz.

Bununla birlikte çıkış sonrası diğer üç oyuncunun bazı zorunlulukları vardır:

Eğer mümkünse çıkış rengine uymak zorundasınız (çıkış rengiyle aynı rengi oynamalısınız).

Örneğin: Pik çıkılmış ve elinizde Pik varsa, Piklerden birini oynamak zorundasınız (istediğiniz herhangi bir Piki oynayabilirsiniz). Eğer elinizde Pikyok ise zorunluluk kalkar.

Eğer renge uyma imkanınız yoksa elinizdeki istediğiniz kartı oynayabilirsiniz.

Renge uyma zorunluluğu dışında briçteki kart oyunu tamamen serbesttir. Bazı kart oyunlarında her eli almaya çalışma zorunluluğu varken briçte durum böyle değildir. Kartları istediğiniz şekilde oyna-yabilmeniz, briçi üstün nitelikli bir oyun yapan sebeplerden biridir.

Açılış sonrasında her eli kazanan taraf bir sonraki çıkışı yapmak zorundadır.

Eli kazananı belirleyen kurallar bir kaç örnek ile birlikte aşağıda açıklanmıştır.

Eğer el koz içermiyor ise renkteki en yüksek kart tarafından kazanılır.

Hiç yorum yok: